Hansemand falder i svime over pedicure

“Sig mig, er han fuld eller hvad?”

Hansemand slingrer usikkert til den ene side, krydser højre ben foran venstre, genopretter så balancen – og nogenlunde værdigheden. Enten er han gået lidt vel rigeligt til de gærede nedfaldsæbler. Eller også er den gal med bentøjet.

Orpingtonhanen Hansemand med resterne af sit aldrende harem

Den gamle hane, Hansemand, der fulgte med i købet af gården, er så småt ved at gå på pension. Ingen forventer, at han tager kampen op med ræven eller mønstrer  så meget energi, at der kommer kyllinger ud af det. Man kan sige, han er ansat i fleksjob med kun tre opgaver tilbage i jobbeskrivelsen.

  • Gale om morgenen
  • Spise myrer
  • Se godt ud

De sidste to klarer han med bravour, mens det er begyndt at knibe med den første. Et kort kykeliky går fint. Men når Hansemand kaster sig ud i det helt lange kykelikryyyy ender det i et patetisk hy-hy-host-host.  Og nu er der tilmed noget med benene. Måske er det kalkben.

Takket være facebookgruppen “Høns i haven”  har jeg lært om kalkben. Noget bedagede fjerkræ ofte rager til sig, åbenbart. Skællene, det vil sige huden på benene bliver lidt løse i det med alderen, så en strid lille mide med det umulige navn Cnemidocoptes får mulighed for at møve sig ind og lave ravage. Resultatet er desværre ben som indstøbt i beton, grå og bulede. Og Hansemands ben er da lidt medtagede at se til.

Heldigvis er der en kur, der ikke gør skade og måske endda gør godt. Sæbebad, vaseline og/eller madolie. Ideen er at fedtet vil dække og kvæle miderne, da de ånder gennem huden.

Så i ly af natten lister vi ud i hønsehuset, piller den sovende Hansemand af pinden og fragter ham ind i bryggerset. Efter lidt brokkeri ser det ud til, at han er okay med at få først den ene fod og så den anden nedsunket i sæbevand og nænsomt indsmurt i vaseline.

Men da vi efter endt behandling vil sætte ham tilbage på pinden, vælter han omkuld stiv som et bræt med stive strittende ben. Og ligger bare der på en bunke hønsemøg.

Åh nej, den gamle fyr har måske fået hjertestop af al den pludselige omsorg? Paralysen letter heldigvis efter få sekunder og Hansemand ser faktisk ud til at være lidt bedre til bens allerede næste dag. Eller også er han bare blevet ædru.

 

One Reply to “Hansemand falder i svime over pedicure”

Lukket for kommentarer.