Tør man tro det?
Tre uger er gået. Halvstore kaninunger hopper stadig frit omkring i de nye kæmpestore løbegårde. Ræven, den flammerøde snigmorder har holdt snuden for sig selv. Og ingen af de langørede har forceret hegnet. Endnu.

Bliver det ved, kan vi omkring 1. august fylde fryseren med sundt og klimavenligt kød fra dyr, der har levet et ypperligt liv. I ventetiden drysser vi koriander, dild, citronmelisse og løvstikke ud over kaninernes menu med rund hånd. Måske al det herlige foder kan smages på resultatet? Vi må håbe.
Duften i aftenluften ved fodringstid. Den kan vi i hvert fald nyde, mens vi går rundt og glæder os.
Potentielle udbryderkonger
Umiddelbart burde det være ligetil at holde kaniner på friland. Bare smæk en indhegning op.
Men som bekendt kan kaniner grave – og smut væk er de. Et mindre velkendt faktum er, at kaniner også kan klatre. Nogle af dem hopper tilmed temmelig højt og springer ganske langt.
Danmarksrekorden i højdespring for dresserede kaniner er 99,5 cm. Kaninhop er skam en seriøs sport her til lands.

Byder indhegningen på god plads og rigelig mad, listige gemmesteder og godt selskab, vil kaninerne dog næppe presse fysikken til det yderste for at undslippe. De bliver simpelthen magelige.
Minder om livet som lønslave. En god kantine, fast løn, eget kontor og hyggelige kolleger. Så bliver de fleste af os kontornussere gerne hængende med røv i sæde foran tastaturet år efter år fremfor at tage springet over hegnet ud i det store ukendte. Derude hvor rovdyr hærger og livets fornødenheder ikke kan tages for givet.
En tilfreds kanin vil ligesom en ditto medarbejder forblive indenfor hegnets sikkerhed indtil dagen for naturlig afgang, så avleren (arbejdsgiveren) får et ordentligt afkast af sin investering.
Fra parkeringsplads til løbegård
”Øv, her kan vi ikke lave køkkenhave. Men hey, det er perfekt til kaniner.”
Sådan blev ærgrelse til glæde vendt, da det viste sig at et stort areal tæt på huset er ubrugeligt som køkkenhave, fordi et kompakt lag grus og småsten bremser al rodvækst. Stykket har i sin tid været anvendt til parkering af motoriserede køretøjer, velsagtens.
Kaniner graver for sjov, hvis de kan komme afsted med det. Helt fint, for det giver god motion til forbenene, som senere skal blive til delikate ’rabbit vings’. Men et kørefast underlag af grus og sten forhindrer dyrene i at gå helt under jorden. Smart, ikke? Fliser kan også bruges.
Kaniner graver særligt intenst, når de møder en forhindring. Derfor er hønsenettet bøjet ind og dækket med jord langs hele indhegningens omkreds. Selv den kvikkeste kanin vil nemlig have svært ved at regne ud, at den skal begynde at grave 50 cm før selve hegnet.
Skulle en særlig akrobatisk kanin finde på at klatre op ad hegnet støder den på et indvendigt strømførende kabel. Zapp!! Det gør en klog kanin vist kun en gang.

Hold kaniner inde med både gulerod og pisk
Så set fra et dyreetisk standpunkt er det bedst at holde disse potentielle Houdinier indespærret med gulerodsmetoden. Altså, tilbyde et stimulerende miljø, hvor alle basale behov er dækket.
Desværre er det også tilrådeligt at holde en lille pisk diskret bag ryggen. Her består pisken i effektiv perimetersikring med tre gange strømførende hegn.
Indhegningen er sammenfattet konstrueret således:
- Fast underlag
- Hønsenet de nederste 40 cm og 50 cm bukket ind. Hundehegn øverst
- Tre gange strømførende tråde
Hold ræven ude med mandetis
Mandlige frokostgæster synes nok, vi har en lidt underlig måde at byde velkommen på. Gæsterne får som det første besked på, at de hellere end gerne må gå ud og tisse langs kaninhegnet, skulle trangen komme over dem.
”Pis lige territoriet af, please. ”
Sådan helt bogstaveligt. Men det er ikke fis. Lugten af mandetis skulle efter sigende virke afskrækkende på ræven. I det tilfælde, at vi får besøg af ræve uden lugtesans, er der strøm på ydersiden både oppe og nede. Så Mikkel bliver zappet hvad enten han forsøger at grave under eller hoppe over.
Vores hunde har været så venlige at afprøve om strømhegnet virker. Det gør det. Tak for det, kære hunde.
Al denne sikring er noget værre bøvl og ikke billigt. Måske er det hele en smule overdrevet. Hoppedyrene har i hvert fald hygget sig gevaldigt indtil videre og udfordrer slet ikke rammerne.
Meeen…
Better safe than sorry.

One Reply to “Kunsten at holde kaniner og ræve adskilt”
Lukket for kommentarer.