Lidt om vores faglige baggrund og forudsætninger.
Claus Bjørnlund Strandmark er cand.polit. og økonomichef med mange års erfaring indenfor bl.a. økonomisstyring og ledelse fra både private og offentlige arbejdspladser. Forretningsplanen og økonomien for Alt Godt for Haven er altså i kyndige hænder.
Lisa Bjørnlund Strandmark har en baggrund som jordbundsbiolog og ph.d.
I mange år havde jeg kun jord i hovedet – og forskede i jordens mikroskopiske liv. For de interesserede følger her en kort introduktion til mit felt samt links til en lille smagsprøve på de over 20 videnskabelige artikler, det er blevet til.
Jord leverer serviceydelser
Mod slutningen af mit videnskabelige virke deltog jeg i et stort europæisk forskningsprojekt kaldet Soil Service. Jord leverer nemlig en masse såkaldte økosystem serviceydelser til os mennesker. Jord nærer afgrøderne, renser vandet, nedbryder miljøgifte, binder CO2 og omsætter organiske stoffer.
I projektet Soil Service så vi på, hvordan serviceydelserne afhænger af flere faktorer: dyrkningsintensitet, strukturen af fødenettet i jorden og tørke – som et eksempel på en klimaforandring.
Vi fandt ud af at i jord, der ikke forstyrres af intensiv dyrkning er fødenettet mere robust og bedre til at levere stabile serviceydelser. Her er en af de mange ofte citerede artikler, der kom ud af projektet.
de Vries et al. (2013) Soil food web properties explain ecosystem services across European land use systems. PNAS
Invasive bakterier
Invasive arter kan virkelig skabe ravage i et økosystem. Tænk på rynket rose eller de forhadte dræbersnegle. Det gælder også for bakterier. I denne undersøgelse så vi nærmere på, hvordan en forstyrrelse af økosystemet i jord (varme) fremmer invasion af en fremmed bakterie.
Liu et al. (2012) Disturbances promotes non-indigenous bacterial invasion in soil microcosms: Analysis of the roles of ressource availability and community structure. PLoS
Bakteriespisere påvirker planter
Planter og mikroorganismer er dybt afhængige af hinanden i jorden. Diversitet af bakterier og svampe er afgørende for om en jord er god eller dårlig at vokse i for planter. Længe vidste vi at encellede protozoer og flercellede mikroskopiske rundorme spiser masser af bakterier. I en række undersøgelser har jeg været med til at vise, at bakteriespiserne er ‘kræsne’ og også styrer biodiversiteten af bakterier, hvad der igen påvirker planternes vækst. Her er et eksempel på dette.
Bjørnlund et al. (2012) Nematodes and protozoa affect plants differently depending on soil nutrient status. European Journal of Soil Biology
Opdagelse af dræberflagellater
En dag mødte jeg ind på arbejde, satte mig godt til rette bag mikroskopet og gik i gang med dagens prøver. Og faldt nærmest ned af stolen af forbløffelse. Det drama, jeg så udspille sig i mit lille mikrokosmos, stod med sikkerhed ikke beskrevet i lærebøgerne. Jeg havde gjort en vaskeægte opdagelse.
Under mikroskopet så jeg, at encellede organismer, flagellater, klæbede sig i hobetal til de langt større flercellede rundorme. Ormene vred og snoede sig som i pine og….døde. Død og pine. Det svarer til at høns bliver enige om, at nu er det nok og nedlægger ræven i flok. Det måtte vi selvfølgelig undersøge nærmere.